leesvreter

Alles wat je
moet weten!

Informatie voor ouders

Doet je kind mee aan Leesvreters? Dat is goed nieuws! Leesvreters (voorheen Leesvirus) is een succesvol leesbevorderingsproject voor leerlingen uit groep 5 en 6. De deelnemende leerlingen gaan de strijd aan met andere scholen: ze lezen boeken, beantwoorden vragen en geven hun mening over de boeken. Welke klas heeft de meest fanatieke leesvreters? En als ouder kun je je kind een extra zetje geven.

Hoe wordt je kind een Leesvreter? 

Kinderen worden echte Leesvreters door van september tot en met november één, twee, drie of nog meer boeken te lezen. Ieder jaar zijn er tien boeken waar ze uit kunnen kiezen. Komt je kind met een boek thuis? Stimuleer om te lezen zodat het boek snel weer door kan naar een klasgenootje. Hoe meer kinderen de boeken kunnen lezen, hoe meer kans om goed mee te doen in de wedstrijd. Vraag in de bibliotheek een boek aan van één van de tien titels. Als je kind lezen lastig vindt, kun je soms ook voor een luisterboek kiezen. Je kunt ook het boek voorlezen. Heb je vragen over bovenstaande adviezen? Vraag om hulp in de bibliotheek.

Waarom is lezen zo belangrijk? 

Wie leest, leert de wereld! Lezen is belangrijk, zeker om te leren op school. Wie goed leest en teksten kan begrijpen kan zich ontwikkelen. Door te lezen leren kinderen zich beter in te leven en leren ze meer begrip te hebben voor anderen. Zo komen zij beter mee in de samenleving. Kinderen die plezier hebben in lezen, gaan meer lezen, gaan beter lezen en blijven lezen. Lezen heeft een positief effect op de woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven.

Hoe vorm je een mening bij een boek? 

Als ouder kun je helpen om je kind te leren een mening te vormen. Ook als je de boeken niet kent kun je er met je kind over praten. Door erover te praten, ontdekken de kinderen wat ze echt van het boek vinden.  Wat vond je van de personen in het boek? Zou je dit boek aan andere kinderen aanraden? 

Mening van de week!

leesvreter

Ik vond het boek zo grappig, dat ik hardop moest lachen in de klas

leesvreter pluis